Научно-практическа конференция „Дигитализация на културно-историческото наследство“

IMG_0322_1024x575.JPG

В рамките на изпълнението на дейност 12 от проекта на Регионален исторически музей – Габрово в партньорство с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово”, финансиран по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, на 02.06.2016 г. в РИМ – Габрово беше проведена научно-практическа конференция „Дигитализация на културно-историческото наследство“.

Ръководителят на екипа за управление на проекта Росен Йосифов представи неговото изпълнение до момента и създадените центрове за дигитализация. Георги Димитров от РИМ – Габрово презентира „Практическо приложение на специализирана техника и софтуер“ по проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово“. Никола Бажлеков от „Примасофт“ – София запозна публиката с разработеното от компанията e-Lib/i-Lib решение за дигитален музей/библиотека и представяне на културно-историческото наследство в Интернет. Иван Постомпиров от РИМ – Габрово представи „Дигитализирани книжовни културни ценности“ по проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово“ в РИМ – Габрово. Нина Иванова и Соня Стоянова от РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово изнесоха доклад „Библиографско описание и дигитализация на книжовни културни ценности в РБ „Априлов – Палаузов“. Пламен Стефанов от ИМ „Искра“Казанлък сподели опита си по проект „Документиране и дигитализиране на тракийски гробници, гробни комплекси и движимо културно наследство от долината на розите и тракийските царе“.

След показването на виртуална изложба, последваха демонстрации и практически занимания в центровете за дигитализация на културно наследство в РИМ – Габрово и РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово.

Презентации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>