Заключителна пресконференция

IMG_1645_1024x575.JPG

Във връзка с изпълнението на проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово” на 12.07.2016 г. от 11.00 ч. в Регионален исторически музей – Габрово, ул. „Николаевска“ 10, се проведе заключителна пресконференция, на която беше представен крайният резултат от изпълнението на проекта. На събитието присъстваха кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова и областният управител г-н Николай Сираков.

Директорът на бенефициента г-жа Красимира Чолакова изтъкна, че в рамките на проекта Регионален исторически музей – Габрово в партньорство с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово създаде два центъра за дигитализация на книжовното културно-историческо наследство на област Габрово. Изградена е виртуална библиотека с линк на сайтовете на партньорите с каталог на обектите и прикачени към него дигитални ресурси с възможности за търсене и визуализиране на експонатите през Интернет, чрез което писменото културно-историческо наследство се представя в световната мрежа. Осъществена е профилактика на фондовете ръкописи и старопечатни книги, като колекциите от тях са преместени в специални архивни шкафове. Създаден е обучен персонал с необходимия капацитет за провеждане на дейностите по дигитализация на обекти с културна стойност. В резултат на включване на представители на ромското население в популяризирането на резултатите от проекта, деца от ромски произход са приобщени към националната култура с цел интеграцията им в местната общност. По думите на Росен Йосифов, ръководител на проекта: „РИМ – Габрово е единственият бенефициент по Програма БГ 08, създал два центъра за дигитализация. По този начин се опазва културното наследство за бъдещите поколения и се осигурява свободен и неограничен информационен достъп до книжовното културно-историческо наследство на България. Инсталирана техника позволява ефективното и използване в дългосрочен период, като обхватът на дигитализираните обекти ще бъде разширен и ще се обхванат колекциите на други културни институции.“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>